google-site-verification: google27861c25bb5e371d.html

Bu Blogda Ara

27 Mart 2012 Salı

TÜRKÇE KARMA TEST 3


                                  TÜRKÇE KARMA  TEST 3
SORU 41)
(I)Yolcular, memleketlerine ve bekleyenlerine kavuşmak neşesiyle acele acele eşyalarını topluyorlardı.(II)Kendi evlerine girecek, tanıdıklarını bulacak, kaldırımlara ayrı bir güvence ile basacaklardı.(III)O, bu adamlara gıptayla bakarak yatağını isteksizce topladı.(IV) Çürük bavulunu kapayıp iplerle sardı,üzerine oturdu.(V)Ayağını toprağa basmaktan ürküyor gibi çekingen çekingen, gemiden inenleri izledi.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi söyleyenin yorumunu içermemektedir?
a)I       b)II       c)III       d)IV       e)V

SORU 42)
I)İki haftadır şehrin sokaklarında dalgın dalgın, miskin miskin dönüp dolaşıyordu.(II)Masraf olmasın diye çoğu zaman deniz kıyılarında, muz ve portakal bahçelerini çeviren hendeklerde saatlerce oturuyordu.(III)Yalnız etrafındaki manzaraları, insanları değil, kendini de kendine yabancı buluyordu.(IV)Hatta çehresinin, yüz hatlarının değiştiğine inandığı zaman bile vardı.(V)Aynaya bakınca başka bir yüzle karşılaşacakmış zannıyla korkuyordu.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde eylem gerekçesiyle birlikte açıklanmıştır.
a)IveIII        b)II ve V        c)III ve V        d)II ve IV        e)I ve V

SORU 43)
Oldukça şöhretli şair ve ressam birisi Yahya Kemal'e sorar: "Ne dersiniz üstat? Resim mi yapayım, şiir mi yazayım?", "Resim yap resim!", "Fakat siz benim tablolarımı görmediniz ki?", "Evet tablolarını görmedim ama yazdıklarını gördüm."
Yahya Kemal altı çizili sözle aşağıdakilerin hangisini anlatmak istemiştir
a)Sanatçının resim alanında daha başarılı olduğunu
b)Ressamların şiirle meşgul olmasının doğru olmadığını
c)Sanatçının şiirlerinin başarısız olduğunu
d)Kişinin gayretini tek bir sanat dalında yoğunlaştırması gerektiğini
e)Sanatçının resimlerinin şiirlerinden daha başarılı olduğunu


SORU 44)
"Ödül törenine ressamlar, şairler, müzisyenler, sanatın her dalından sanatçılar davet edilmişti."
Aşağıdakilerden hangisi düşüncenin sıralanışı yönünden bu cümleden farklıdır?
a)Sedirin bir başında ağaya ayrılan yere, bahçıvanlar, seyisler, kimse oturamazdı.
b)Bir Pazar sabahı bahçedeki gülleri, karanfilleri, bütün çiçekleri suladı
c)Evlenenlere, çamaşır makinesi, buzdolabı, her türlü beyaz eşya alındı.
d)Televizyonda belgeseller ve tartışma programları hariç hiçbir programı izlemezdi.
e)Kazadan sonra yatırıldığı odaya babasını, annesini hiç kimseyi almadılar.

SORU 45)
Dil tatlarının büyüsüne kapıldığı içindir ki nice geçmiş yazar, nice günümüz yazarı unutup gitmiştir acı çeken insanlar karşısındaki, (bilgi yelpazesi.net) aydınlık bekleyen okuyucular karşısındaki sorumluluklarını.
Bu cümledeki altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlamda bir değişme olmaz?
a)Anlamca kapalı imgelere yer verdiği
b)Süslü, sanatlı bir dil kullanmaya özen gösterdiği
c)Yabancı sözcükler kullanmayı ilke edindiği
d)Dili bir anlatım aracı olmaktan uzaklaştırdığı
e)Günlük dili kullanmaktan kaçındığı

SORU 46)
Aşağıdakilerin hangisinde ikileme adlaşmış sıfat olarak kullanılmıştır.
a)İçeri giren adam, elindeki oyuncak, kalem, pil gibi ufak tefekleri satmaya çalışıyordu.
b)Saatlerdir yan yana oturuyorlar ancak birbirlerine dönüp bakmıyorlardı.
c)Gökyüzü her zamankinden farklı, neşeli pırıl pırıldı.
d)Çocuk ara sıra babasının elindeki garip eşyalara bakıyordu
e)Kasabanın genci , yaşlısı meydana doğru koşar adım yürüyordu

SORU 47)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat, bir isim tamlamasını nitelemektedir?
a)Gemi limandan ayrılırken, rıhtımdakiler yaşlı gözlerle gidenleri uğurluyorlardı.
b)Fırtına bu yaşlı geminin gövdesini çılgınca dövüyordu.
c)Yağmur durunca iki gündür kapalı kaldığımız kamaralardan yavaş yavaş dışarı çıktık.
d)Bodrum önlerine geldiğimizde ılık bir bahar havası başladı.
e)Günün bu güzel anını uyuyarak geçirmeyi doğrusu hiç istemezdim.

SORU 48)
(I) Şimdi olduğu gibi çocukken de kalabalık içinde bulunmaktan hoşlanmazdım. (II) Koşmaca, kaydırak, birdir bir gibi oyunlar asla işime gelmezdi. (III) Akşam üstleri açılır kapanır iskemlemi konağın bahçe kapısına kurardım. (IV) Saatlerce karşı viranede oynayan çocukları izlerdim. (V) O çocuklar ara sıra hiç sebep yokken bana da sataşır, altımdan iskemlemi çekerlerdi.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinin yüklemi bir bileşik fiildir?

a) I        b) II        c) III        d) IV        e) V

SORU 49)
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi türetilirken ünsüz kaybına uğramıştır?
a)Yalnız bu ırmakların sesi olsaydı dinen.
b)Biz ayrı düşmemeye and içmiştik denizden
c)Deniz gerildikçe bizler ilerliyorduk.
d)Anayurd'un sesi de bu sularla açıldı.
e)Nice bebeler gördüm kaybetmiş annesini

SORU 50)
İhtiyar çiftlik sahibinin en çok sevdiği şeylerden birisi de belki de birincisi güvercinleriydi.
Aşağıdaki cümlelerin hangisi öğeleri yönünden bu cümleyle özdeştir?
a)Ovanın ortasında elinde bir uzun kargı ile saatlerce başı havada hayran hayran dolaşıyordu.
b)Bütün gece uzak diyarlardan gelmiş bir yolcu gibi çevremi yadırgadım durdum.
c)Hiçbir ses hiçbir söz bana ne zamandan beri bu kadar tatlı gelmemişti.
d)İki yüz yıl önce yazılmış olan bu kitap hayatını ilme adamış bir adamın eseriydi.
e)Her adımda bizi onlardan ayıran uçurumun ne kadar derin olduğunun farkına varıyorum.

SORU 51)
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerde hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?
a) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.
b) Bu söze, gençlerden biri ince bir karşılık verdi.
c) Serindi, ama tatlı bir ilk yaz akşamıydı.
d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları patladı.
e) Gölün kıyılarını yapraksız, bodur ağaçlar kuşatmıştı

SORU 52)
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?
a) Ayağında burnu aşınmış eski bir kundura vardı
b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi koparıyordu.
c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu
d) İri hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi.
e) Ninem yorganımıza kırmızı basmalı çiçekli, basma bir yüz geçirdi.

SORU 53)
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a) Gelecek hafta bugün yine buluşalım dedi.
b) Az sonra beyaz bir at üzerinde gelin göründü.
c) Çocuğu uyutmak için odaya götürdü.
d) Bu boş sözleri dinlemekten bıkmıştı.
e) Akrabalarını görmek, onlarla konuşmak istiyordu.

SORU 54)
I. Onun bu pişkinliğine anlam veremedik.
II. Çoğunluk sağlanamadığı için toplantı ertelendi.
III.Cesaretinin kırılmasına sen sebep oldun.
IV.Çevre temizliğine önem vermek gerekir
Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler gerçek anlamı dışında kullanılmıştır?
a) I ve II    b) I ve III    c) II ve III    d) II ve IV    E) III ve IV

SORU 55)
Anlam genişlemesi yoluyla somut anlamlı bir ad, bir de soyut anlam kazanabilir.Örneğin, soyut anlamıyla "geçilen yer" demek olan "yol" kelimesi "yöntem" anlamına gelerek soyut bir anlamda kazanmıştır.
Böyle bir anlam değişmesini örneklendiren kelime aşağıdakilerden hangisinde kullanılmıştır?
a) Ağaçlar ilk yazda bir gelin donanırlar
b) Bu gördüğün bulutlar yağmur yüklü bulutlardır
c) Bu dağlar geçit vermez sarp dağlardır.
d) Bunu yapmaya yürek ister, bu her babayiğidin harcı değil.
e) Yapının güzel bir görünümü vardı; taş, dantel gibi işlenmişti.

SORU 56)
"Aile" kelimesinin aşağıdaki açıklamalarından hangisi birlikte verilen örnek cümleye uygun değildir?
a) Erkeğin karısı ve çocukları : Ev tutunca ailemi de getireceğim
b) Birlikte çalışan kimselerin tümü : Milli Eğitim ailesinin çalışkan bir üyesiydi.
c) Aynı soydan gelen kimseler zinciri : Damadımız İzmirli eski bir ailenin çocuğudur
d) Kişinin anne babası : Ailem kampa girmeme izin vermiyor.
e) Anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluk : Ailesi ölünce bir daha evlenmedi

SORU 57)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "durmak" sözcüğü "var olmak" anlamında kullanılmıştır?
a) Bunca sorun dururken, gereksiz işlerle uğraşıyordu
b) Konuşurken sık sık duruyor, notlarına bakıyordu
c) Senin ayakta durduğunu uzun süre fark etmedim.
d) Bu konu üzerinde neden bu kadar durduğunu anlamadım
e) Otobüs durunca (bilgi yelpazesi.net) eşyalarımızı alıp indik.

SORU 58)
"Kimi zaman herhangi bir dilde, yabancı dilden alınmış bir kavrama tıpatıp karşılık bulmak zor olur."
Bu cümlede "tıpatıp" sözcüğünün anlamına en yakın kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?
a) Bütçemize uygun kiralık bir ev arıyoruz.
b) Siz de odanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz
c) Bu soruna en kısa sürede kesin bir çözüm bulunmalı
d) Çocukların hepsine birer takım elbise aldı.
e) Babamın ayakkabısı bana tam geldi.

SORU 59)
I. Kendini daha fazla yorma, sonra hastalanırsın.
II. Yağmur başlamadan sen git, ben sonra gelirim.
III. Sağdaki çiçekçiden sonra ilk sapağa sapacaksın.
IV. Kurumumuzda imza yetkisi başkandan sonra Genel Sekreterindir.
V. Bu işi sonra seninle birlikte yaparız.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde "sonra" sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?
a) I ve II    b) II ve V    c) III ve IV    d) III ve V    e) IV ve V

SORU 60)
Aşağıdakilerin hangisinde "fazla" sözcüğü cümleye "gereğinden fazla" anlamı katmaktadır?
a) Tatilde fazla paraya ihtiyacın olacak.
b) Bu iş için fazla eleman ihtiyacımız yoktur?
c) Bu konuda fazla titizlik gösteriyorsun.
d) Başarmak için fazla çaba gösterdi.
e) Bu çiçekler fazla su istiyor.

CEVAP ANAHTARI

41.d 42.b  43.c 44.e 45.b 46.e 47.e 48.b 49.e 50.d 51.e 52.d 53.d 54.d 55.d 56.b 57.a 58.e 59.b 60.c

TÜRKÇE KARMA TEST 2


                                          TÜRKÇE KARMA TEST 2
SORU 21)
"Bizim memleketimizin teknik elemana olan ihtiyacı tespit ve giderilmeye çalışılmalıdır" cümlesindeki anlatım bozukluğu  aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
a)"tespit ve" sözcükleri atılarak
b)"tespit" ten sonra "edilmeli" getirilerek
c)"gereksinimi" yerine "ihtiyacı" denerek
d)"olan" sözcüğü atılarak
e)"tespit" yerine "tespite" getirilerek

SORU 22)
"Git gide artan borçlar ülkenin dışa bağımlılığını sağladı" cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
a)Özne-yüklem uyuşmazlığı
b)Nesne eksikliği
c)Dolaylı tümleç eksikliği
d)Yüklem eksikliği
e)Bir sözcüğün yanlış anlamda kullanımı

SORU 23)
Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?
a)Anlatmayı beceremem pek
b)Onun bakışını beğenmedim
c)Yüzü hiçbir zaman gülmezdi
d)Telefon edip de gelin
e)Sevildiğini bilsin o


SORU 24)
"Yazarken kitapları bir yana bırakır aklımdan çıkarırım; kendi işimi aksatırlar diye. Gerçekten de iyi yazarlar yüreksiz ederler beni. Hani bir ressam varmış, kötü horoz resimleri yapar ve uşaklarına, dükkâna hiç canlı horoz sokmamalarını sıkı (bilgi yelpazesi.net) sıkıya tembihlermiş. Ben de kimsenin bana el uzatamayacağı bir ortamda olmalıyım ki, yazdıklarım bana ait olabilsin."
Parçanın yazarı hakkında aşağıdaki yargılardan, hangisine ulaşılamaz?
a)Başka yazarların etkisinde kalan biridir
b)Eleştiriye açık bir kişiliğe sahiptir
c)Yazarken özgür olmayı yeğlemektedir
d)Özgün eserler vermeye özen gösteren biridir
e)Kendisinden daha güçlü yazarların varlığını kabullenen biridir

SORU 25)
"Hâlimi anlamış olmalı ki sepetimi kaptığı gibi merdivenleri çıkmaya başladı. Dinlene dinlene merdivenleri çıkıp daireme geldim. Sepet kapımın önündeydi; fakat çocuk yoktu. Adını bile sormamıştım. Gözlerimdeki yaşları elimle siliverdim, içim aydınlanıvermişti."
İçinde bulunduğu durumu böyle anlatan biri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a)Sevinçli    b)Duygulu    c)Ümitli    d)Pişman    e)Memnun

SORU 26)
"Toplumun amaçlarına aykırı yolda büyüler yapan büyücünün toplum tarafından hemen oracıkta öldürülüvermesi, yığınlarla sanatçı arasındaki bağlantıyı çok iyi açıklar. Yazarın yığınlara ait bir parça olması gerçeği de, tarihsel gelişim içinde doğrulanır. "Boyalı kuş" gibi toplum bir başkalık gördü mü sanatçısında, gagalayıp öldürüyor onu "Vahşet" gibi görünen bu durum, aslında toplumla sanatçı arasında sürmesi gereken toplumsal ilişkiyi de doğruluyor."
Bu parçada anlatılmak istenen düşünceyi aşağıdakilerden hangisi açıklanmaktadır?
a)Sanatçının içinde bulunduğu toplumla olan ilişkileri
b)Toplumun sanatçı üzerindeki etkisi
c)İlkel toplumlarda sanatın gelişmesi
d)Sanatçıların birbirlerini etkilemesi
e)Toplumların tanımadığı kişilik karşısında tepki göstermesi

SORU 27)
...Anadolu, halk kültürlerinin düğümlendiği bir bölgedir. Tarihî, kültürlerin geliştiği, karmaştığı bir toprak parçasıdır Anadolu. Örneğin dünyanın en zengin masalları Anadolu'dan derlenmiştir. Anadolu'da İlyada'dan yaşayan parçalar bulduğumuz gibi, Hint masallarından da buluruz. Manas Destanı da Anadolu'da birçok bölümleriyle yaşar, Tufan efsanesi de... Anadolu halaylarında zenci oyunlarını da buluruz. Çin oyunlarını da... Anadolu bir sesler, ezgiler karmaşasıdır. Büyük bir ezgiler zenginliği vardır.
Bu parçada Anadolu'nun hangi özelliğinden söz edilmemiştir?
a)Anadolu kültürünün pek çok kültürü bünyesinde taşıdığı
b)Zengin bir masal birikimine sahip olduğu
c)Pek çok tarihî olaya sahne olduğu
d)Zengin bir folklor geleneğine sahip olduğu
e)Sıcakkanlı ve iyiliksever insanlarla dolu olduğu

SORU 28)
"Nurullah Ataç'tan alınan bu yazıda bir sohbet havası vardır. Karşısındakilerle oturmuş da konuşuyormuş gibi bir anlatımla karşılaşılmaktadır. Söz dizimi, günlük konuşmalardaki doğallık içindedir. Konuşma sözlerinde devriklik ve girişiklik vardır. 'Canım Ankara!', 'Ah yolları bu şehrin!' gibi, konuşma sırasında söylediğimiz doğal ünlemlere Ataç'ın her yazısında rastlamak mümkündür."
Yukarıdaki parçada Nurullah Ataç'ın yazılarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
a)Söz diziminin konuşma diline yakınlığından
b)Yazıların sohbet havasında yazılmasından
c)Konuların önemli, sözcüklerin çok anlamlı olmasından
d)Günlük konuşmalardaki sözcüklere yer verilmesinden
e)Devrik cümle yapılanışının sıkça görülmesinden

SORU 29)
Kendi yazılarımda bile her zaman ilk dediğim, düşündüğüm şeyi bulamam. "Burada ne demek istemişim acaba?" derim. Çok defa da yitirdiğim ilk anlamın yerine ondan da değersiz bir yenisini koyduğum olur.
Böyle diyen bir yazar için aşağıdakilerden ifadelerden hangisi söylenemez?
a)Kendini aşıyor
b)Yazdıklarını yeniden okuyor
c)Yanılgıya düşebiliyor
d)Kendisini yenilemeye çalışıyor
e)Yeni arayışlara giriyor

SORU 30)
(I) Dünyanın en çok festival düzenleyen ülkesi Fransa'dır. (II) Fransa'nın hemen arkasından, yine iki Akdeniz ülkesi olan İtalya ve İspanya gelir. (III) Bu ülkelerin güzel iklimli kıyı kentlerinin hemen hepsinin bir festivali vardır. (IV) Bunlar gelişmiş ülkelerdir. (V) Bunlardan kimileri yerel, kimileri de uluslararası etkinliklerdir.
Yukarıdaki cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

a) I     b) II     c) III     d) IV     e) V

SORU 31)
"Bir haberin, bir iftiranın veya yalanın çarçabuk yayılmasını ve birilerince duyulmasını istiyorsanız birini çağırıp 'Bak sana bir sır vereceğim; ama sakın kimseye söyleme!' diyerek onun kulağına fısıldamanız yeterlidir. Ondan sonra siz seyredin gittikçe büyüyen sizin masum fiskoslarınızı..."
Bu parçada aşağıdaki düşüncelerden hangisi savunulmaktadır?
a)Bir görev verilecek insanın iyi seçilmesi gerekir
b)Bir sözün önemi gizli olmasına bağlıdır
c)İnsanlar sır saklamayı sevmezler
d)İnsanlar yasaklanan bir şeye daha çok ilgi gösterirler
e)Her insanın bir zayıf tarafı vardır

SORU 32)
"Bir dildeki kavramlar, çeşitli atasözleri, deyimler, kalıplaşmış sözler incelenir; ilgili oldukları kavram alanlarına göre öbekleştirilirse, kimi alanlardaki öğelerin kabarık olduğu, öbürlerine oranla fazlalık gösterdiği göze çarpar. Dikkat edilirse kabarık öbekler, o dili konuşan ulusun tarih boyunca en çok ilgilendiği, yaşayışında büyük yer tutan kavramlar ve konulara aittir."
Bu parça aşağıdaki düşüncelerden hangisinin karşılığıdır?
a)Bir ulusun dili ile yaşam biçimi arasında doğrudan ilişki vardır
b)Her ulus dilini geliştirmek için çaba sarf eder
c)Atasözleri ve deyimler bir ulusun en önemli kültür değerleridir
d)Bir dildeki kavramların çokluğu, dilin zenginliğini gösterir
e)Bir ulusun kültürü ile dilindeki gelişme daima yan yana olmuştur

SORU 33)
"Kurdun biri, bir kuzunun peşine düşmüş. Kuzu kaçmış, kaçmış, bir tapınağa sığınmış. Kurt, 'Ayol, oraya girme! Seni görürlerse yakaladıkları gibi Tanrı'ya kurban ederler' demiş. Kuzu: 'Olsun! Kendimi sana yedireceğime Tanrı'ya kurban olurum, daha iyi' diye cevap vermiş."
Bu kısa öykücük, aşağıdaki atasözlerinden hangisinin açıklaması olabilir?
a)Kurt, koyunun pahalı olduğunu bilmez
b)Kurt, dumanlı havayı sever
c)Yalancının mumu yatsıya kadar yanar
d)Doluda ıslanmışın, yağmurdan korkusu olmaz
e)Korkunun ecele faydası yoktur

SORU 34)
"Kitapsever insanla, kitap delisini birbirine karıştırmamalıyız. Kitap delilerine bir örnek olan Paris belediye başkanlarından Boulard, her gün Seine rıhtımlarını dolaşır, ayrım yapmadan yüzlerce kitap alırdı. Kitaplığında yer açmak için, sahibi olduğu altı bin dükkândan bütün kiracılarını çıkarttı, her yeri kitapla doldurdu. Aradığı hiçbir kitabı bulması mümkün değildi. Bu düpedüz okuma tutkusu değil, kitaba sahip olma hırsıydı; kitap deliliğiydi. Kitapları arasında ve onlara sahip olmanın mutluluğu içinde öldü."
Parçaya göre kitapsever bir okuyucu aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
a)Her kitabı seçerek almalıdır
b)Az ama kapsamlı eserler seçmelidir
c)Okuma arzusuyla kitap almalıdır
d)Kendi kitaplığından başkalarının da yararlanmasını sağlamalıdır
e)Kitaplığında aradığı kitabı bulabilecek bir sistem geliştirmelidir

SORU 35)
(I) Sanatçının mektupları bir araya getirilerek bir kitap oluşturulmuş. (II) Oluşturulan kitap iki bölüme ayrılmış. Birinci bölümde sanatçının çeşitli kişilere yazın alanında yazdıkları, ikinci bölümde ise ona yazılanlardan alıntılar yer alıyor. (III) Sanatçı şiiri, düzyazıdan daha çok seviyor. (IV) Bir mektubunda: "Şiirin bir tek dizesi bile, koskoca bir yazının anlatmak istediğini bir çırpıda anlatıverir" diyor. (V) Bu söz de onun şiire ilişkin görüşlerini kısaca açıklıyor.
Bu parça, açıklanan düşünceler açısından iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?
a) I      b) II      c) III      d)IV      e) V

SORU 36)
Akçakavakların, dişbudakların arasından geçerek yeşil çam ormanına giriyorum. Yoğun bir reçine kokusu duyuyorum. Çevrem yeşilin değişik tonlarıyla donanmış. Az ileride kalın gövdeli, yaşlı bir çam ağacı görüyorum. Altına oturuyorum. Kekik kokuları geliyor burnuma.
Bu parçada ayrıntıların seçiminde hangi duyulardan yararlanılmıştır?
a)Görme-koklama    b)Koklama-işitme    c)İşitme-dokunma    d)Koklama-dokunma    e)Görme-işitme

SORU 37)
(I) Karşısında, biri kız, ikisi erkek üç çocuk ısınmaya çalışıyordu. (II) Burası, suların azgın zamanında oyduğu bir kovuktu. (III) Şimdi sular çekildiğinden rahatça kullanılabilecek bir barınak olmuştu. (IV) Ateş kovuğun önünde yanıyordu. (V) Nehrin kumlu sahilinden, ateşin yandığı yere doğru ilerledim.
Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangileri yer değiştirirse parça, anlamlı bir bütün olur?
a) I ve III      b)I ve V      c)II ve IV      d)III ve V      e)IV ve V

SORU 38)
(I) Baharın geldiği, ağaçların çiçek açmasından belliydi. (II) Gökyüzü masmaviydi. (III) Koca bir mevsim toprağı altına alan ve köyü örten kar, dağların tepesine çekilmişti. (IV) Ayaz yoktu; yel de esmiyordu. (V) Yamaçtaki tarlalarda çift süren köylüler vardı.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde, ötekilerden farklı bir duyu organı aracılığıyla algılanan ayrıntılara yer verilmiştir?
a) I      b) II      c) III      d) IV      e) V

SORU 39)
Bizden öncekiler nedense sözden korkmuşlar; bizi söylemekten yıldırmışlar. Hep dinlemeyi ve susmayı öğretmişler. Söz bir bela sayılmış, susmak ise en yüce erdem. Birini övmek mi istiyorsunuz, şaşmaz ölçü hazır: ...
Bu parça aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanmalıdır?
a)Ağzı var dili yok.
b)Ağzından bal akıyor.
c)Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
d)İki dirhem bir çekirdek.
e)Ekmek elden su gölden.

SORU 40)
Aşağıdaki cümlede geçen altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır?
a)Ahlakla hukuk arasında sıkı bir bağın olduğu herkesçe bilinen bir gerçek.
b)Adam bağrını yağmura vermiş, bir heykel gibi kımıldamadan duruyor.
c)Onlar kadar birbirine düşkün iki insan, şimdiye kadar hiç görmemiştim.
d)Rıhtımda kaynaşan kalabalığa düşman nazarıyla bakıyordu.
e)Minderin üzerine uzanıp, esneye gerine vakit geçirmekten çok hoşlanırdı

CEVAP ANAHTARI

21.b 22.e 23.c 24.b 25.c 26.b 27.e 28.c 29.a 30.d 31.d 32.a 33.a 34.c 35.c 36.a 37.c 38.d 39.a 40.a

5 Mart 2012 Pazartesi

DİKSİYON YAZILI SORULARI

  DİKSİYON YAZILI SORULARI

201102012 Diksiyon Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
2011-2012 Diksiyon ve Hitabet 1.Dönem 2.Yazılı (Uygulama)
DİKSİYON VE HİTABET YAZILI SORULARI
12.SINIF DİKSİYON VE HİTABET YAZILI SORULARI
DİKSİYON VE HİTABET YAZILI SORULARI TEST
DİKSİYON VE HİTABET 2. DÖNEM 1.YAZILI SORULARI TEST
DİKSİYON VE HİTABET 2. DÖNEM 2.YAZILI SORULARI TEST

2011-2012 DİKSİYON YAZILI SORULARI TEST


         

TÜRK EDEBİYATI YAZILI SORULARI

 9. SINIF TÜRK EDEBİYATI YAZILI SORULARI
                               1.DÖNEM
2013-2014 9.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem I.Yazılı Soruları
2012-2013 9.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem I. Yazılı Soruları indir
2012-2013 9.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem I. Yazılı Soruları indir
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı
 9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı
2013-2014 9.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem 2.Yazılı Soruları 
2013-2014 9.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem 2.Yazılı Soruları 
2012-2013 9.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.dönem 2.Yazılı Soruları Klasik
9.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Test
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı
2011-2012 9.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları


                               2.DÖNEM
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı
9. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soruları indir
9. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 3. Yazılı Soruları indir
9. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 3. Yazılı Soruları indir
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 3.Yazılı
9.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 3.Yazılı




                             10 SINIF TÜRK EDEBİYATI YAZILI SORULARI
                                                       I. DÖNEM

 2014 -2015 10. Sınıflar I. Dönem I. Yazılı Soru ve Cevapları

2014 -2015 10. Sınıflar I. Dönem I. Yazılı Soru ve Cevapları 

2013-2014 10.Sınıf Türk Edebiyatı I:Dönem I.Yazılı Soruları 
2013-2014 10.Sınıf Türk Edebiyatı I:Dönem I.Yazılı Soruları indir 
2013-2014 10.Sınıf Türk Edebiyatı I:Dönem I.Yazılı Soruları indir 
 2012-2013 10.Sınıf Türk Edebiyatı I:Dönem I.Yazılı Soruları indir 
2012-2013 10.Sınıf Türk Edebiyatı I:Dönem I.Yazılı Soruları indir
2012-2013 10.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem I.Yazılı Soruları
2011.2012 10.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı
2011-2012 10.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı
10. Sınıf Türk Edebiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
10.Sınıf Türk Edebiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
10.Sınıf Türk Edebiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Soru ve Cevapları
10.Sınıf Türk Edbiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları

2013-2014 10.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem 2.Yazılı Soruları
10. Sınıf Türk Edebiyatı 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Klasik
2013-2014 10.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem 2.Yazılı Soruları
10 Sınıf Türk Edebiyatı 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
10.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları
 2012-2013 10. Edebiyat 1.Dönem 3. Yazılı Soruları indir
2011-2012 10.Sınıf Dil ve Anlatım 1.Dönem 3.Yazılı
2013-2014 10.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
                  
 II. DÖNEM 

10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ 
10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ  
10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ  
10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ  
10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ  
10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ  
2011-2012 10 Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
2011-2012 10.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
2011-2012 10.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı
2011-2012 10.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı
2011-2012 10.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı Soruları
10.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 1. Yazılı Soruları klasik
10.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Klasik
10.Sınıf Türk edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soruları
10. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soruları
10. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soruları
10.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 3.Yazılı Soruları



                         11.SINIF TÜRK EDEBİYATI YAZILI SORULARI
                                                       I DÖNEM

2013-214 11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
2013-214 11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
2012-213 11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
2012-213 11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
2012-213 11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
2012-213 11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
2012-2013 11.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem I.Yazılı Soruları indir
2012-2013 11.Sınıf Türk Edebiyatı I.Dönem 2.Yazılı Soruları indir
11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı soruları 
11.Sınıf Türk Edebiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları

11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2. Yazılı Soruları Klasik
11.Sınıf TürkEdebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları

11.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları

                                                     II.DÖNEM
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Klasik YENİ
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Klasik

11.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soruları klasik
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı Soruları Klasik
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı Soruları test
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı Soruları Test
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soru ve Cevapları
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soru ve Cevapları
11.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 3.Yazılı Soruları
11. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 3. Yazılı Sınav Soruları indir

                                   
                    12..SINIF TÜRK EDEBİYATI YAZILI SORULARI

2013-2014 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2012-2013 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2012-2013 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2012-2013 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
2012-2013 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
2012-2013 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları
2013-2014 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları
2013-2014 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları
2013-2014 12.Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem 3.Yazılı Soruları


                             II.DÖNEM
 12. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 1. Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları  YENİ
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları Test
2011-2012 12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
 12.Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 2. Yazılı Soruları
12.Sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 2.Yazılı Soruları Test
 12. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 3. Yazılı Soruları indir
 12. Sınıf Türk Edebiyatı 2. Dönem 3. Yazılı Soruları Ve Cevap anah