google-site-verification: google27861c25bb5e371d.html

Bu Blogda Ara

26 Şubat 2012 Pazar

SERVET-İ FÜNUN ve FECR-İ ATİ EDEBİYATI TEST

                              SERVET-İ FÜNUN ve FECR-İ ATİ EDEBİYATI TEST 1


1. Divan edebiyatı ile Servet-i Fünun edebiyatının ortak bir özelliğini belirten yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dil, yabancı sözcükler ve yabancı dil kurallarıyla yüklüdür.
B ) Arap ve Fars edebiyatlarından alınan, kaside, kıta, mesnevi gibi nazım biçimleri kullanılmıştır.
C) Konu ile ölçü arasında bir uyum olmasına özen gösterilmiştir.
D) Uyağın göz için değil, kulak için olduğu görüşü egemendir.
E) Beyit başlı başına bir bütün sayılmış ve düşünceleri anlatan cümleler bir beyit içinde tamamlanmıştır.
2. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünun edebiyatının özellikleri arasında yer almaz?


A)  Bu dönemde aruz vezni bırakılmış, hece vezni kullanılmaya başlanmıştır.

B)  Daha çok bireysel konular işlenmiştir.

C)  Beyit hakimiyeti kırılmış anlam bütüne yayılmıştır.

D)  Süslü ve söz sanatlarıyla dolu bir anlatım görülür.

E)  Batı’dan sone ve terza-rima gibi nazım biçimleri alınmıştır.                           


3.   Servet-i Fünûn düz yazısıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)   Tanzimat’la, düzyazının gelişmesinde önemli payı olan gazetenin yerine Servet-i Fünûn’da dergi aldı.
B)   Anlatım teknikleri Tanzimat edebiyatına göre gelişti.
C)   Romanlarda konu, aşk ve aile sorunlarıyla sınırlandı.
D)   Realizmin ve natüralizmin açık etkileri görüldü.
E)   Roman dili, öykü diline göre daha sadeleştirildi. 

4.  Aşağıdakilerden hangisinde Servet-i Fünun sanatçıları bir arada verilmiştir?

 

A)   Tevfik Fikret – Namık Kemal – Yakup Kadri Karaosmanoğlu

B)  Cahit Külebi – Orhan Kemal – Cenap  Şahabettin

C)  Haldun Taner – Halit Ziya Uşaklıgil – Mehmet Rauf

D)  Halit Ziya Uşaklıgil – Mehmet Rauf - Tevfik Fikret

E)  Ziya Paşa – Hüseyin Cahit Yalçın – Cenap Şahabettin    


5.    Cenap Şahabettin'in eserlerini türleriyle veren aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru de­ğildir?

 

A)   Evrak - ı Leyal – şiir

B)   Körebe - tiyatro

C)   Tiryaki Sözleri – özdeyiş

D)   Afak -ı Irak - deneme

E)   Avrupa Mektupları – Gezi                       


6. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünun sanatçılarından biri değildir?

 

A)  Mehmet Rauf    

B)  Tevfik Fikret  

C)  Halit Ziya Uşaklıgil 

D)  Ahmet Mithat Efendi

E)  Cenap Şahabettin       


7.    I.  Arapça ve Farsça kelime ve terkiplerle yüklü ağır bir dil kullanılmıştır.

     II.  Romantizm ve klasisizmin etkisinde kalmışlardır.

    III. Bu dönem  sanatçıları tiyatroyu toplumu eğitmek amacıyla kullanmışlardır.

    IV. Romanda kişiler ve olaylar çoğunlukla İstanbul’dan  seçilmiştir.

     V.  Yazarlar, romanlarına kişiliklerini yansıtmamışlardır.

Bu özelliklerden hangi ikisi Servet-i Fünun edebiyatı için söylenemez?

 

A)  I. ve II.                  B) II. ve III.                C) III. ve IV.                          D)  IV. ve V.               E) II. ve V.    


8. Yeni bir duyarlığı yeni bir şiir akımını geliştirirken Batıyı günü gününe izlerler. Ama bir arayış döneminin bütün karışık etkilerini içerir şiirleri. Romantik, Parnasçı, Sembolisttirler. Doğuya yönelirler. Ama bir resimdir doğa onlar için. Düşle gerçek çatışması, karamsarlık, kaçış egemendir şiirlerine. Hem benimsedikleri sanat anlayışı, hem de dönemin siyasal koşulları, içine kapanık, bireyci bir şiire yönelmelerine yol açmıştır.
Bu parçada şiirlerinin ortak özelliklerinden söz edilen şairler, aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılır?

A) Beş Hececiler
B ) Tanzimatçılar
C) Yedi Meşaleciler
D) Servet-i Fünuncular
E) Milli Edebiyatçılar
9.     Aşağıdaki eserlerden hangisi Servet - i Fünün dönemi ile ilgili değildir?


A) Rubab - ı Şikeste          

B) Aşk - ı Memnu              

C) Türkçülüğün Esasları    

D) Eylül              

E)Kırk Yıl  


10. Tanzimat Dönemi şairlerinden Recaizade M. Ekrem'in çevresinde toplanan gençler, artık kendi başlarına var olmanın yollarını ararlar ve bir dergide birleşirler. Bunların arasında, sonradan romancı olarak ün kazanmış iki yazarımız da vardır.
Paragrafta sözü edilen dergi ile iki yazarımız aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?

A) Malumat; Hüseyin Cahit, Ahmet Rasim
B ) Servet-i Fünun; Halit Ziya, Mehmet Rauf  
C) Genç Kalemler; Halit Ziya, Ömer Seyfettin
D) Servet-i Fünun; Samipaşazade Sezai, Hüseyin Cahit
E) Malumat; Mehmet Rauf, Hüseyin Rahmi
11. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünun sanatçılarının Türk şiirine getirdiği yenilikler arasında yer almaz?

 

A)   Divan edebiyatındaki beyit hakimiyetini yıkmışlar, anlamı şiirin bütününe yaymışlardır.

B)   Divan edebiyatına ait olan müstezatı, serbest müstezat haline getirmişlerdir.

C)  Edebiyatımıza ilk kez sone nazım şeklini sokmuşlardır.

D)  Aruz vezinlerini ilk kez müzikalite bakımından  değerlendirmişlerdir.

E)   Türk şiirinde ilk kez onlar vatan, hürriyet, hak, adalet kavramını işlemişlerdir.          


12. Yeni bir duyarlığı yeni bir şiir dilini oluşturmaya çalışırken Batı'yı hemen hemen günü gününe izlemişlerdir. Şiirlerinin imgelerle yüklü sanatlı bir yapısı vardır. Özellikle benzetmeler ve sıfatlarla varlıkların gerçek görünüşlerini değiştirmeye çalışmışlardır. Aşk, doğa, aile yaşamı kişisel tedirginlik ve yakınma temalarını şiirlerinde bol bol işlemişlerdir.
Bu parçada sözü edilen edebiyat topluluğu ve onun üyelerinden biri aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

A) Tanzimat - Abdülhak Hamit Tarhan
B ) Servet-i Fünun - Cenap Şehabettin
C) Garipçiler Orhan Veli Kanık
D) Milli Edebiyat - M. Emin Yurdakul
E) Cumhuriyet Dönemi - Faruk Nafiz Çamlıbel
13.   Yazarı yaşadığı sanat dönemiyle birlikte veren aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru de­ğildir?

 

A)    Hüseyin Cahit Yalçın - Servet - i Fünun

B)    Ahmet Haşim - Fecr - i Ati

C)    Mehmet Emin Yurdakul - Milli Edebiyat

D)   Abdülhak Hamit - Servet - i Fünün

E)    Recaizade Ekrem - Tanzimat İkinci Dönem                      



14.   Tevfik Fikret’in toplumu ve vatancı şairliğinin olgun ve güçlü örneği olarak kabul edilen eseridir. Vatanın kötü yöneticiler elinde çektiği sıkıntıları eleştirel bir üslupla anlattığı bu şiirlerinde şairin bu durum karşısında umudunu yitirmediği sezinlenir.
Özellikleri verilen bu eser aşağıdakilerden hangisidir?


A)   Tarih-i Kadim                             

B)   Rübabın Cevabı                        

C)   Rubab-ı Şikeste                                                      

D)   Haluk’un Defteri                         

E)   Şermin    


15.   Aşağıdakilerden hangisi Tevfik Fikret’in eserleri arasında yer almaz?


A)   Rubab-ı Şikeste                                           

B)   Rübabın Cevabı                       

C)   Şermin                                                         

D)   Kırık Hayatlar                                             

E)   Haluk’un Defteri          


16.     Halit Ziya Uşaklıgil'in hangi eseri türü yönün­den diğerlerinden farklıdır?

 

A)Aşk - ı Memnu           

B) Mai ve Siyah             

C)Kırık Hayatlar            

D) Kırk yıl             

E)Nemide       

 

17. O güne kadar yazınımızda anı, yazınsal değerde bir tür değildi. Modern anlamda romancılığımızın kurucusu sayılan yazarımız, ilk kez yazınsal değerde anılar yazmıştır. Hem yazınsal, hem siyasal nitelikte olan bu anılarını dokuz ciltte toplamış ve kırk yılı kapsayan ilk beş cildine "Kırk Yıl" adını vermiştir.
Bu parçada aşağıdaki yazarların hangisinden söz edilmektedir?

A) Hüseyin Rahmi Gürpınar
B ) Recaizade Mahmut Ekrem
C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
D) Reşat Nuri Güntekin
E) Halit Ziya Uşaklıgil 

18.  I.   Yüklemi başa ve ortaya alarak devrik cümle kurar.
II.   Soru ve ünlem cümlelerini bolca kullanır.
III.   Çok sade yazar.
IV.   Ara söz ve ara cümleleri bolca kullanır.
V.   Eksiltili cümleler kullanır.

Halit Ziya’nın üslubuyla ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) I                             B) II                       C) III                        D) IV                       E) V

19.   “Halit Ziya’nın en başarılı romanı sayılır. Hazır yiyici, eğlenceye, alafranga yaşayışa düşkün bu insanların bir işte çalıştıkları görülmez. Bihter’in kocası Adnan Beye, akraba Behlül’e ilişkiye girerek ihaneti; Behlül’ün Adnan Bey’in kızıyla evlenme niyeti üzerine, Bihter’in intikam hırsıyla intiharı, eserin realist çehresinin izlerini taşır.”
Paragrafta tanıtılan roman aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Aşkı-ı Memnu            

B)   Kırık Hayatlar            

C)   Kırk Yıl        

D)   Mai ve Siyah               

E)   Şık  

20.  Edebiyatımızdaki ilk kusursuz romanları o yazmıştır.Türk edebiyatındaki realizmin en büyük temsilcisidir. Romanlarında konularını aydın çevreden seçerken hikayelerinde sıradan insanların hayatını konu edinir. Roman ve hikaye tekniği çok sağlamdır.Diğer Servet-i Fünun sanatçıları gibi onun da dili oldukça ağırdır.
Bu paragrafta sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?


A)  Tevfik Fikret                                                

B)  Namık Kemal                                             

C)  Ömer Seyfettin        

D)  Hüseyin Cahit Yalçın                                              

E)   Halit Ziya Uşaklıgil    



21. Edebiyatımızda Realizm'in öncüsü olmuştur. Romanlarında aydın kişileri ve çevrelerini, hikâyelerinde ise halkın yaşayış ve âdetlerini anlatmaya çalışmıştır. Eserlerinde, alışılmış olandan ayrı bir söz dizimi vardır. Batılı roman ve hikaye tekniğine uygun, ilk başarılı örnekler onundur. Romanlarında, ruh çözümlemelerine çok önem vermiştir.
Bu özelliklerin tümüne birden sahip olan yazar, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Recaizade Mahmut Ekrem
B ) Nabizade Nazım
C) Halit Ziya Uşaklıgil
D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
E) Halide Edip Adıvar      


22.Servet-i Fünun edebiyatının düzyazıdaki en büyük ustasıdır. Batılı anlamda roman ve hikayenin ilk başarılı örneklerini o vermiştir. Cumhuriyet öncesi dönemin en büyük romancısı olan sanatçı, realizm ve naturalizmi benimsemiştir. Edebiyatımızda gerçek anlamda ilk realist romanları o yazmıştır. En çok eleştirilen yönü dilidir. Yabancı sözcük ve tamlamalara çok yer vermiştir. Ancak, eserlerinin dilini Cumhuriyet döneminde yine kendisi sadeleştirmiştir.
Yukarıda tanıtılan sanatçı, aşağıdakilerden hangisidir?


A) Mehmet Rauf
B) Reşat Nuri Güntekin
C) Ahmet Mithat
D) Hüseyin Rahmi Gürpınar
E) Halit Ziya Uşaklıgil      


23. Yazar, bu romanında  herkesçe tanınmış bir şair olmak isteyen Ahmet Cemil’in hayallerini, iç çatışmalarını,  hayatın gerçekleriyle yüzleşmesini, Arkadaşı Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşi Lamia’ya olan aşkını başarıyla anlatır.

Bu paragrafta  sözü edilen yazar ve eseri aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?


A)  Reşat Nuri Güntekin – Çalıkuşu

B)  Yakup Kadri Karaosmanoğlu – Yaban

C)  Halit Ziya Uşaklıgil – Mai ve Siyah 

D)  Halide Edip Adıvar – Sinekli Bakkal

E)  Peyami Safa – Sözde Kızlar     


24. Servet- Fünun edebiyatının en büyük şairidir. Önceleri daha çok bireysel konularda yazan şair, 1896’dan sonra toplumsal konulara yönelmeye başlar. “Balıkçılar”     “Seza”  “Verin Zavallılara” adlı şiirleri toplumsal içerikli şiirleridir. Oğlu Haluk’un üzerine yazdığı şiirlerde onu Türk gençliğinin gelecekteki temsilcisi olarak görmüştür.

Şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanır. Çocuklar için yazdığı “Şermin”  de ise hece ölçüsünü tercih eder.

Bu paragrafta sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)  Cenap Şahabettin    

B)  Ahmet Haşim  

C)  Tevfik Fikret

D)  Yahya Kemal Beyatlı

E)   Cahit Sıtkı Tarancı                    


25.          Aşağıdakilerden hangisi Tevfik Fikret'in eserle­rinden biri değildir?

A)           Nesr - i Sulh         

B)           Rübab - ı Şikeste

C)           Haluk'un Defteri

D)           Rubab'ın Cevabı

E)            Tarih - i Kadim   

21 Şubat 2012 Salı

10.Sınıf Dil ve Anlatım Karma Test


                   10.Sınıf Dil ve Anlatım Karma Test
1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı anlatım vardır?
a)    İnsanlar burada yabancılara çok sıcak davranıyor.
b)   Sinemaya ertesi akşam gideriz, üzülme.
c)    Kazaya bir yolcu otobüsünün neden olduğunu söylediler.
d)   Bahçedeki çiçekler ne güzel, dedi.
e)    Bu çaresizlik içinde kalkıp nerelere gitmeli?

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “öznel değerlendirme” söz konusudur?
a)    Sinemanın geleceğinin tartışılacağı toplantı yarın yapılacak.
b)   Yıl sonundaki veda gecesinde önce öğrenciler, sonra öğretmenler en sonunda da müdür bey konuştu.
c)    Yerel gazetenin dünkü sayısında belediye başkanıyla yapılan söyleşi vardı.
d)   Romandaki karakterlerin başarılı canlandırılmasına karşın olay örgüsünün zayıf oluşu romanı başarısız kılıyor.
e)    Evinin önündeki bahçede domates, biber, patlıcan fideleri vardı.

3.  “Yılkı Atı” konusu, kahramanları, yapısı ve özellikle üslubuyla son derece değişik bir romandır. Yapıtta gereksiz sözcük, gereksiz tasvir yok, gereksiz ayrıntılara inme yok. Doru Kısrak’ın serüveni var. Şiirli mi şiirli; ama yazar ille de şiirli olsun diye şiir katmamış. Kendiliğinden gelmiş bu şiir. Konunun anlatılmasında abartıya kaçılmamış, olay rahatlıkla anlatılmış. Sosyal sorunları deşiyorum diye yapaylığa düşülmemiş. Eser kendine vergi nitelikler taşıyor. Kimseye benzemiyor. Okuru peşinden götürüyor.
   Bu parçada sözü edilmeyen özellik aşağıdakilerden hangisidir?
a) Özgünlük                    b) Etkileyicilik                      c) Doğallık
d) Duruluk                       e) Yoğunluk


4.  Sofraya hep birlikte oturduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer sofrasına ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra örtüsünü dizlerimizin üstüne çekerdik. Babam bağdaş kurarak başköşede otururdu. Beni sağına, kız kardeşimi de soluna alırdı. Karşısında annem otururdu. Babam, yemeğe başlamadan içimizden biri yanılıp ta yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan kaşığın tersini, uzanan elin sırtına indirirdi.
      Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinde verilenlerden yararlanılmıştır?
a)Betimleme-Öyküleme             b)Öyküleme-Örnek verme
c)Açıklama-Öyküleme               d)Açıklama-Öyküleme e)Betimleme-Açıklama

5.  Korku bir ruh halidir. İkide bir gelip giden, bizi yoklayan, dengeleyen... Yüreklilik ise büyük korkular içinde kendimizi yitirerek yaptığımız atılımdır. Her şeyi göze almak değildir, ölüme, tehlikeye meydan okumak değildir, yapacak başka bir şey olmaması halidir.
   Bu parçada düşünceyi geliştirmek için daha çok aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
a)Betimlemeye    b)Tanımlamaya c)Karşılaştırmaya d)Tartışmaya                       e)Örneklendirmeye

6.  ……………………., kısaca kelimelerle resim yapma sanatı da denilebilir. Sanatçı kelimeleri kullanarak okuyucunun zihninde tablolar oluşturur.
      Bu cümlenin başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
a) Betimlemeye   b) Öykülemeye         c) Anlatmaya
d) Teşbihe                      Algılamaya

7.  Aşağıdakilerden hangisi coşkulu anlatıma daha uygundur?
a) Masal   b) Destan      c) Öykü
d) Tiyatro           e) Roman
8.  Dün akşam yine yüce çınarın altında Meçhul Filozofla buluştuk. İnsanlığın ilk ayırt edici belirtisinin ne olduğunu sordum. Şu cevabı verdi: “Yeryüzünde insanlık, tebessümün ilk görünüşü ile başlamıştır. İnsanlardan önce, bu kara toprak üzerinde tebessümden eser görülmezdi. Tebessüm insana özgüdür. Hiçbir hayvan tebessüm etmez. İnsanla hayvanın ayırt edici bir özelliğidir, tebessüm.”
      Parçada, aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından özellikle hangisine başvurulmuştur?
a) Tanımlama     b) Örnekleme
c) Tanık gösterme        d) Karşılaştırma
e) Somutlama

9.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem göreviyle kullanılan sözcük addan türemiş bir eylem değildir?
a) Büyük kızlarını geçen yıl evlendirdiler.
b) Sorununuz birkaç gün içinde mutlaka çözülecek.
c) Sınav sonucunu alınca sevinçten delire­cekti az kalsın.
d) İki saat sonra ufukta bir gemi gözüktü.
e) Arkadaşlarımla bir yerde buluşup dertleşeceğiz.

10.      Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ikinci tekil kişi iyelik eki almıştır?
a) Annesine el örgüsü güzel bir yelek aldı.
b) Tiyatrodan çıkınca arabalara doğru bir koşturmaca başladı.
c) Sınavların sonucunu binlerce genç heyecanla bekliyor.
d) Kardeşi beyin cerrahide öğretim görevlisi olarak kalmış.
e) Çantanı dün akşam bizim arabada unutmuşsun.

11.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem rivayet bileşik zamanla çekimlenmiştir?
a) Sen aramasan da ben seni arayacaktım.
b) Bu konuda sana da yalan söylemişlerdi.
c) Sinemaya arkadaşlarıyla mı gidecekmiş?
d) Bilemediğin soruları öğretmenine soraydın.
e) Kapıda yalnızca soyadları yazıyordu.

12.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?
a) Endişelenmeyin, biraz sonra gelir.
b) Her anne çocuğuna şefkatle sarılır.
c) Problemi nasıl çözeceğini düşünüyor.
d) Bu kuru yapraklarda, yarın düşüp gidecek.
e) O fırtınalı gecede, sabaha kadar uyuyamamıştı.

13.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, farklı bir kipte çekimlenmiştir?
a) Birkaç kilo da patates alın.
b) Şu gazeteye bir de biz bakalım.
c) Yemekten önce ellerini iyice yıka.
d) Güneş batmadan eve dönsünler.
e) Kızılay’a inince postaneye de uğrarsın.

14.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem bileşik bir eylemdir?
a) Toplantıda beslenme sorununu da ele aldık.
b) Son kitabı ile bir şiir yarışmasına katılacakmış.
c) Komediler seyirciyi yalnızca güldürmez.
d) Evin ne kadar ucuza satıldığını duyunca üzüldü.
e) İstanbul'da kentleşme, çözümü olmayan bir problemdir.

15.      Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişlidir?
a) Tolga, odasındaki çiçeklere özenle bakardı.
b) Gelecek hafta küçük bir kasabaya gidiyordu.
c) Çocuklarla her zaman kendisi ilgilenirdi.
d) Onur, ünlü sanatçıların adını ezbere bilir.
e) Yılbaşında lapa lapa kar yağmıştı geçen yıl.

16.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok fiilimsi (eylemsi) vardır?
a) Yazınsal ilişkilerin uzağında duran bir şair izlenimi veriyor.
b) Trene bindiğimde, gökyüzü bulutlanmaya başlamıştı.
c) Terk edilmiş bir köpek gibi sessizce uzaklaştı yanımızdan.
d) Bütünlük arayışı, şairi bu kitabındaki şiirlere ulaştırmış.
e) Türkiye'nin doğusunda yer alan bu bölge, dağlıktır.

17.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük ek eylem almamıştır?
a) Sen ondan da bencilsin.
b) Köpekten çok korkarmış.
c) Şimdi eve varmıştır.
d) Daha ilk sınavda elendi.
e) Çok iyi bir öğretmendi.

18.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ettirgendir?
a) Lütfen Özcan'ı güldürmeyin.
b) Nihayet sular akıyor.
c) Otobüse en son onu bindirmişlerdi.
d) Dedikodu yapmaya başlayınca otobüsü kaçırmıştık.
e) Bu soruyu ikinci kez yazdırıyorum.

19.      Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır?
a) Evli barklı bir adam böyle davranır mı?
b) Ülkede dirlik düzenlik sağlamayı başarmışlardı.
c) Güllük gülistanlık bir dünyada yaşamıyoruz.
d) Küçükken oldukça akıllı uslu bir çocuktu.
e) Yüzünde belli belirsiz bir yara izi vardı.

20.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat yoktur?
a) Yeniye karşı aşırı bir tutkusu vardı.
b) Cenazeye gelenler siyahlar içindeydi.
c) Sanat, bir yaşam biçimiydi onun için.
d) Kendisini sevene sevmeyene kulak verirdi.
e) Kalın kazağım yerine inceyi getirmişsin.

21.      .”Zayıf kolları kirli tunç rengindeydi. Uzun bacakları, fersiz gözleriyle bir bostan korkuluğunu andırıyordu. Nasırlı elleriyle sıcak ekmeği kavramıştı.”
Bu parçada kaç tane niteleme sıfatı kullanılmıştır?
a)6                        b)5      c)4      d)3     e)2

22.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir deyim, zarf göreviyle kullanılmıştır?
a) Ne kadar eli açık insanlar komşularınız...
b) Ne kadar uyarırsan uyar, kulak asmayacaktır o.
c) Boyundan büyük işlere kalkışmayacaktın.
d) Kitaptaki dizgi hatalarını bir daha gözden geçireceğiz.
e) Çocukcağız bütün yaz canını dişine takarak çalıştı.

23.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zamir, belirtili ad tamlamasının tamlayanı olarak kullanılmıştır?
a) Hangisinin kumaşı daha iyisine onu almamı tavsiye etti.
b) Eleştirmenlerin çoğu sanatı ve sanatçıyı yönlendirdiğini sanır.
c) Birçoğunu tanımama rağmen, bu çocuğu bir türlü hatırlayamadım.
d) Yağmurun şiddeti arttıkça eve dönme isteğim de büyüyordu.
e) Başbakanın açıklamaları bazı gazetecilere doyurucu gelmedi.


24.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
a) Şiirlerim övülmesin, ama gerçek anlamda değerlendirilip tanıtılsın isterim.
b) Bu türler içinde en çok romanları, sonra öyküleri severmiş.
c) Şairin isteği, şiirlerinin özünü ikinci, biçimini birinci plana çıkarmaktı.
d) İnsanlara bakıyor, yüzlerindeki ifadeleri değerlendiriyorum.
e) Yazar vapurda, trende, uçakta her yerde, her an yazma halinde olmalıdır.

25.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
a) İnsanın hem kendini hem de başkalarını eleştirmesi, yaşlılara özgü bir davranıştır.
b) Çevrede binlerce ağacın milyarlarca dalı ve yaprağı arasında kaybolmuş kuşların cıvıltısı...
c) Eleştirinin saygı, sevgi ve anlayış ortamı içinde yapılması gerektiğine inandım.
d) Dilimize, İtalyanca ve Rumca dillerinden denizcilikle ilgili pek çok sözcük geçmiştir.
e) Kimi roman kahramanları, gerçek hayattaki kişiler kadar inandırıcı, etkileyicidirler.



1.C 2.D 3.E 4.A 5.B 6.A 7. B  8.  D 9.B 10.E 11.C 12.A  13.E  14.A  15.D   16.B 17.D  18.E 19. B 20. C 21.A 22.E 23.A  24 C 25.D

2008 JANDARMA ASTSUBAY TEMEL KURSU SORU VE CEVAPLARI

2008 JANDARMA ASTSUBAY TEMEL KURSU SORU VE CEVAPLARI

2007 JANDARMA ASTSUBAY TEMEL KURSU SINAV SORULARI

JANDARMA ASTSUBAY TEMEL KURSU SINAVI

10 Şubat 2012 Cuma

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Test

1.     Aşağıdakilerden hangisi doğal destan'ın olu­şum özelliklerinden biri değildir?

A)  Toplumu derinden etkileyen bir olayın olması

B)  Bu olayın toplumun katkılarıyla çeşitlenip, bo­yutlanması

C)  Dilce yoğunlaşması, neşelenmesi; olaylarda birlikteliğin sağlanması

D)  Usta bir 'derleyici' tarafından derlenerek yazıya geçirilmesi

E)  Derleyenin olayları kişisel yeteneklerini kulla­narak düzenlemesi, gerekirse yeniden oluş­turması



2.     "Yuğ töreninde söylenen ağıtlardır. Ölenin ardın­dan, onun ölümünden duyulan acıları anlatmak iiçn söylenir; çoğunlukla ölenin kahramanlıklarını, er­demlerini anlatan bu şiirde ölçü, hece ölçüsü; na­zım birimi dörtlüktür."

        Yukarıda sözü edilen nazım türü aşağıdakiler­den hangisidir?

A)  Koşuk                                         B)  Sab

C)  Destan                                        D)  Sagu

E)  Nefes



3.     'Sözlü edebiyat' için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)  'Ozan, oyun, kam, baksı, şaman' adı verilen kişilerce 'kopuz' denilen çalgı eşliğinde söy­lendiği

B)  Bu dönem ürünlerinin koşuk, sagu, sab, des­tanlar olduğu

C)  Av törenlerinde (sığır), genel eğlencelerde (şölen), yas törenlerinde (yuğ) üretildiği

D)  Yazının kullanılmadığı dönemlerden süregel­diği

E)  Bu verilerin yazarının kişiselliğini yansıttığını


 4.     Alp Er Tunga öldü mi Alp Er Tunga öldü mü

        Isız ajun kaldı mu       Kötü dünya kaldı mı

        Özlek öcin aldı mı       Felek öcünü aldı mı

        Emdi yürek yırtılır        Şimdi yürek yırtılır

        Yukarıdaki dörtlükten, aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A)  Türünün sagu olduğu

B)  Hece ölçüsüyle söylendiği

C)  Sözlü ürünler dönemi özelliklerini yansıttığı

D)  Arapça, Farsça sözcüklere rastlanıldığı

E)  Uyak, rediften yararlanıldığı



5.     Aşağıdakilerden hangisi 'doğal destan'ın özellik­lerinden biri değildir?

A)  Olaylar toplumsaldır.

B)  Manzum, oylumlu eserlerdir.

C)  Yer, zaman, olay bütünselliği içinde öykülenir­ler.

D)  Kişiler, çoğunlukla gerçek kişilerdir.

E) Destan zamanı, masal zamanı gibi belirsizdir.



6.     "Sevgi, doğa, yiğitlik gibi konuların işlendiği şiirler­dir. Törenlerde kopuz eşliğinde söylenir. Dörtlük­lerden oluşur. Hece ölçüsünün kullanıldığı bu şiir­ler, koşmayı andırır."

        Yukarıda sözü edilen şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Sagu                             B)  Koşuk

C)  Sab                                D)  Destan

E)  Deme            



7.     "Göktürk yazıtları" için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)  Bu yazıtlar edebiyat kadar tarih, sosyoloji, et­nografya için de önemlidir.

B)  Göktürk yazıtları, ilk yazılı ürünler olarak de­ğer­lendirilir.

C)  Yazıtlarda 'söylev' özellikleri daha belirgindir.

D)  Uygur lehçesinin, tüm incelikleri görülür yazıt­larda.

E)  Türklerin o günkü yaşamını yaratan canlı bel­gelerdir.




8.     "Türk lehçeleri"yle ilgili aşağıdaki değerlendir­melerden hangisi doğru değildir?

A)  IX. yüzyıldan başlayan Uygur egemenliği Göktürkçe'yi Uygurca'ya dönüştürür.

B)  Türkçe'nin farklılaşması Göktürkler zamanında olur.

C)  İlk müslüman Türk devleti Karahanlılar, Ha­kaniye lehçesini kullanır.

D)  İlk islami eserler Hakaniyece verilir.

E)  Hakaniye Lehçesi, on dördüncü yüzyıldan sonra Çağatay Lehçesi adını alır.




8.     "Türk lehçeleri"yle ilgili aşağıdaki değerlendir­melerden hangisi doğru değildir?

A)  IX. yüzyıldan başlayan Uygur egemenliği Göktürkçe'yi Uygurca'ya dönüştürür.

B)  Türkçe'nin farklılaşması Göktürkler zamanında olur.

C)  İlk müslüman Türk devleti Karahanlılar, Ha­kaniye lehçesini kullanır.

D)  İlk islami eserler Hakaniyece verilir.

E)  Hakaniye Lehçesi, on dördüncü yüzyıldan sonra Çağatay Lehçesi adını alır.




9.     Türklerin kullandıkları alfabelerle ilgili aşağı­daki açıklamalardan hangisi doğru değildir?

A)  Göktürk alfabesi, ilk ulusal alfabedir.

B)  Sağdan sola, yukarıdan aşağıya yazılır.

C)  Yerini sonradan Arap alfabesine bırakır.

D)  Otuz sekiz harfli Göktürk alfabesi oldukça kullanışlıdır.

E)  Hayvanlara vurulan damgalardan esinlenerek oluşturulduğu sanılmaktadır.




10.   Oluşumunu halen sürdürmekte olan destanı aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Oğuz Kaan                     B) Kalevala

C)  Manas                                            D) Çılgın Orlanda

E)  Ramayana



11.   'Türk destanları, konuları' eşleştirilmesi, aşağı­dakilerin hangisinde doğru değildir?

A)  Alp er Tunga: Alp Er Tunga'nın halkıyla Çin'e göçü

B)  Oğuz Kağan: Hun hükümdarı Mete Han'ın ya­şamı

C)  Şu: Makedonya kralı İskender'le Şu'nun sa­vaş­ları

D)  Bozkurt: Türklerin dişi bir kurttan türeyişi

E)  Ergenekon: Ergenekon'da çoğalan Türklerin dağı eritip çıkmaları




12.   'Doğal destan' için aşağıdakilerden hangisi söy­lenemez?

A)  Zaman, oluşum sürecindeki özelliklerini koru­yamaz, değişir.

B)  Olayın geçtiği coğrafya, yeryüzü biçimlerinden yaklaşık olarak çıkarılabilir.

C)  Destan dili, o dilin geçirdiği aşamaları sapta­mada önemli bir araçtır.

D)  Destan anlatımı çoğunlukla renksiz, cansızdır.

E)  Ulusal bilincin önemli kaynaklarıdır.




13.   'Göktürk Yazıtları' için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)  İlkinde, Tonyukuk'un kendi çağını anıyı andıran bir anlatımla verdiği

B)  Onbiri sessiz, üçü sesli ondört harfli uygur al­fabesiyle yazıldığı

C)  Kül Tigin anıtının dilinin zenginliği, anlatımının ustalığı ve inceliğiyle dikkati çektiği

D)  Yarı söylev niteliğinde olan Bilge Kağan anıtı­nın ilk tarih, anı, söylev örneği sayıldığı

E)  1983'te Danımarkalı bilgin Thomsen tarafından okunarak bilim ve sanata kazandırıldığı




14.   Türklerin kullandıkları 'alfabeler' için aşağıdaki­lerden hangisi söylenemez?

A)  Göktürk alfabesinden sonra Uygur alfabesinin kullanıldığı

B)  Uygur alfabesiyle daha çok dinsel metinlerin yazıldığı

C)  İslamiyetin benimsenmesiyle Arap alfabesine geçildiği

D)  Cumhuriyetle birlikte Arap alfabesinin yerini Latin alfabesinin aldığı

E)  İlk İslami ürünlerin Uygur alfabesiyle yazıldığı

       



15.   'Göktürk yazıtları' için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)  Türklerin dil, din, yaşam biçimlerini yenilemek zorunda kalışlarını vruguladıkları

B)  Ulusal birliğe verilen önemi yansıttıkları

C)  Türklerin komşularıyla ilişkilerin önemli birer belgeleri oldukları

D)  Türklerin yaşamını, toplumsal öbekleri verdik­leri

E)  Dilinin, kültürünü korumayan toplumların nasıl yok olduklarını belgeledikleri



16.   'Göç' destanı için aşağıdakilerden hangisi söy­lenemez?

A)  Uygur destanı olduğu

B)  Kansu eyaletinde, Doğu Türkeli'ne yapılan göçü anlattığı

C)  Beş Balığ kentinin kurulmasına değinildiği

D)  Türklerin toprağa verdikleri önemi vurguladığı

E)  Uygur - İran savaşlarını konu edindiği



17.   Aşağıdaki yapma destan'lardan hangisi bir başka ozanındır?

A)  Sakarya Meydan Savaşı

B)  Üç Şehitler Destanı

C)  Yedi Mehmetler Destanı

D)  Çanakkale Destanı

E)  İnönüler



18.   Türklerin baştan beri kullandıkları, alfabeler, tarih sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde veril­miştir?

A)  Göktürk - Uygur - Arap - Latin

B)  Uygur - Göktürk - Arap - Latin

C)  Uygur - Arap - Göktürk - Latin

D)  Göktürk - Arap - Uygur - Latin

E)  Göktürk - Uygur - Latin - Arap



19.   Aşağıdaki dizilerden hangisi, yalnızca 'yapma' destanları kapsamaktadır?

A)  Gılgamış - Şehname - İlyada - Kaybolmuş Cennet

B)  Odise - Kalevala - Kurtarılımış Kudüs - Niebe­lungen

C)  Mahabharata - Sid - Çılgın Orlando - Şu

D)  Çılgın Orlando - Kurtarılmış Kudüs  - Kaybolmuş Cennet- Üç Şehitler Destanı

E)  Şehname - Şu - Hendiade - Sid



20.   "Sab" için aşağıdakilerden hangisi söylenebi­lir?

A)  Atasözü olduğu

B)  Ağıtı karşıladığı

C)  Konusunun koşmayı andırdığı

D)  Kahramanlıkları anlattığı

 E)     Bir şiir türü olduğu


 İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI Cevap Anahtarı

1.    E 2.    D  3.    E  4.    D  5.    E  6.    7.    D  8.    B  9.   C  10.  C  11.  A  12.  A

13.  B 14.  E 15.  A  16.  E  17.  E  18.  A  19.  D   20.  A

2008 OKS Sınav Soru ve Cevapları


2008 OKS(SBS) Sınav Soru ve Cevapları

2001 ÖSS Soru ve Cevapları

Türkçe
Tarih
Coğrafya
Felsefe


Matematik 
Fizik
Kimya
Biyoloji
Cevap Anahtarı

2000 ÖSS Soru ve Cevapları

2000 ÖSS Soru ve Cevapları

2009 9-10-11. Sınıf DPY Sınav Soruları

2009 9-10-11. Sınıf DPY Sınav Soruları

DİL VE ANLATIM KARMA TEST



DİL VE ANLATIM KARMA TEST
1. Öt benim sarı tamburam,
Senin aslın ağaçtandır.
Ağaç dersem gönüllenme
Kırmızı gül ağaçtandır.
Pir Sultan Abdal
Dörtlükteki “gönüllenme” sözcüğü hangi
anlamda kullanılmıştır?
A) Gücenme B) Öfkelenme
C) Sıkılma D) Garipseme

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanımlama
yapılmıştır?
A) Nerede su varsa orada hayat vardır.
B) Şiir en katı yürekleri bile yumuşatır.
C) Okuma, insanın benliğini bulmasına katkıda
bulunur.
D) Şiir, yaşamı anlama ve zenginleştirme
çabasıdır.

 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin
gerçekleşmesi şarta bağlıdır?
A) Onu son defa görmek istedim.
B) Uyumak için sessiz bir ortam gerek.
C) Olayı gördüğü için gözyaşlarını tutamadı.
D) Baharla birlikte havalar ısınmaya başladı.



4. “En kötü kişi bazen en iyi öğüdü verebilir.”
P.J.Bailey
Bu özdeyişi aşağıdakilerden hangisi destekler?
A) Edebi edepsizden öğren.
B) Doğrunun arkasından eğri gitme.
C) Öğüt vermek kolay, örnek olmak zordur.
D) Düşünmekten utanmadığını söylemekten
utanma.

5. “Güzel” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde
zarf olarak kullanılmıştır?
A) O, hem güzel hem de akıllı bir kızdı.
B) Onun bu konuda güzel fikirleri vardı.
C) Müdür Bey toplantıda güzel konuştu.
D) Babası onu en güzel okullarda okuttu.

6. Yahya Kemâl’i aruzla şiir yazdığı için eleştirenler
ve aruz kullanmayı gerilik sayanlar
olmuştur. Suut Kemal Yetkin, “Bundan daha
yanlış bir yargı gösterilemez.” dedikten sonra
şu cümleleri ilâve eder. “Ölçü, ölü bir kalıptan
başka bir şey değildir. Yahya Kemâl’in Süleymaniye’de
Bayram Sabahı ile Mehmet Akif’in
Süleymaniye Kürsüsü adlı şiirlerini okuyunuz,
kulak veriniz. Her ikisi de aruzun aynı kalıbıyla
yazıldığı hâlde uyumca birbirinden ne kadar
uzaktırlar. Çünkü bu cansız kalıbı canlandıran
soluklar başkadır.”
Paragraftan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?
A) Suut Kemal’in klâsik edebiyata taraf olduğu
B) Mehmet Akif’le Yahya Kemal’in şiirlerinde
benzer tarafların olduğu
C) Şiire asıl güzellik katan şeyin şairin
duyguları olduğu
D) Sanatçının tercihine saygılı olmak gerektiği

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı
yoktur?
A) Elindeki işi yürütemeyince kürkcülük
yapmaya karar verdi.
B) 30 Ekim 1995 günü başlayan yolculuğumuz
iki gün sürmüştü.
C) R.Halit Karay’ın, kirpi takma adıyla da
yazdığını biliyoruz.
D) Ayşe Teyzemle uzun zamandır görüşemiyordum.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım
bozukluğu yoktur?
A) Kitaplarını topladı ve onları çantasına
yerleştirdi.
B) Ahmet çalışkan; fakat kardeşi de zekidir.
C) Annesini aradı ve makarna pişirmesini
söyledi.
D) Tiyatroya gitmek için bilet aldı.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin eylem
kipinde zaman kayması yoktur?
A) Onu son kez bir gün önce görüyorlar.
B) Akşama babam geliyor.
C) Minik avuçlarına serçeler konuyor.
D) Yatmadan önce mutlaka kitap okuyor.

10. 1) Simeranya pedagojisi, insanın bütün hayatında
öğrendiği şeyleri ancak kendi istediği
zaman ve kendi araştırmaları neticesinde
öğrendiğini bilir.
2) Her yaşta insanlar bunlara devam ederler.
3) Simeranya’da her seviyeye göre okuma
salonları, lâboratuvarlar, atölyeler, müzik,
tiyatro, sinema ve spor evleri vardır.
4) Merak ettikleri her konuyu kendileri etüt
ederler.
5) Bunların görevleri öğretmek değil, öğrenmenin
yolunu göstermektir.
6) Çocuklar ve gençler için araştırma metotlarını
gösteren kılavuz öğretmenler vardır.
Yukarıdaki cümlelerle anlamlı bir paragraf
oluşturulursa sıralama nasıl olur?
A) 3 – 2 – 4 – 6 – 5 – 1 B) 1 – 3 – 2 – 4 – 5 – 6
C) 1 – 6 – 5 – 3 – 2 – 4 D) 3 – 1 – 5 – 2 – 4 – 6

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki “sır” sözcüğü
diğer üçüyle sesteştir?
A) O, ser verir de sır vermez.
B) İnsan sır saklamayı bilmelidir.
C) Sırrına sahip olan pişman olmaz.
D) Duvarda sırı dökülmüş bir ayna asılıydı.

12. Eşsizsem, yalnızsam,
Kısmetini bekleyen bir genç kızsam,
Ve gelirse eğer mutlu günüm,
Telsiz duvaksız olabilirim….
Bayraksız olamam.
Arif Nihat Asya
Şiire göre genç kız için aşağıdakilerden hangisi
söylenemez?
A) Bağımsızlığı her şeyin üstünde tuttuğu
B) Bayrağı en değerli varlık olarak gördüğü
C) Mutsuz bir ruh hâli içinde olduğu
D) Gelecekle ilgili beklentilerini dile getirdiği

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim
kullanılmamıştır?
A) Gece karanlığında yollara düştük.
B) Kardeşim çok güzel resim yapardı.
C) Kadıncağız yıllarca rahat yüzü görmedi.
D) Haberi alınca aklı başından gitti.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “karşılaştırma”
yapılmamıştır?
A) Şimdi okulunu çok seviyordu.
B) Çalışkan insanlar başarılı olurlar.
C) Bugün yağmur daha hızlı yağıyor.
D) Eser, çağının sorunlarını yansıtıyordu.

15. İçimi güldürmüyor sensiz ay ışıkları;
Ufkundan yükselmeyen güneşler güneş değil!
Ömer Bedrettin UŞAKLI
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Ulama
B) Ses daralması
C) Sert ünsüz benzeşmesi
D) Ünlü düşmesi

16. “Hele” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde
diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Hele bir dokun, ne olduğunu o zaman
anlarsın.
B) Hele bir yalvarışı vardı görmeliydiniz.
C) Hele diklenmesinden bir şeyler olduğu
belliydi.
D) Her şey çok güzel hazırlanmış hele yemekler.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tanıdık”
sözcüğünün aldığı ekin işlevi diğerlerinden
farklıdır?
A) Çevremde ne dost kaldı ne tanıdık.
B) Evden çıkması için bir ay süre tanıdık.
C) Rastladıklarımızdan kimisi tanıdık.
D) Ahmet Bey çok uzaktan bir tanıdık.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi
yoktur?
A) Ahmet herkesçe sevilen biridir.
B) Giymediği elbiselerini fakirlere dağıttı.
C) Her gün okula yürüyerek gidiyor.
D) En çok küçük kardeşini seviyordu.

19. Aşağıdaki dörtlüğün hangi dizesinde tamlama
yoktur?
A) Doldursa içimi orada
B) Baygın kokusu iğdelerin.
C) Bilmese tadını kederin
D) Bu her âlemden uzak ada.

20. Aşağıdakilerden hangisi ünlem cümlesidir?
A) Yaşadığı olaylara çok üzülmüş mü.
B) Karşıma birdenbire bir araba çıkmasın mı.
C) Kardeşinin yaptıklarına çok şaşırmış mı.
D) İşin nereye varacağını hiç düşündün mü.

21. Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal
şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
“Tarih”i “tekerrür” diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?
M.Akif Ersoy
Dörtlükten aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?
A) İnsanların aynı hataları tekrarladıkları
B) Geçmişte yaşanan olayların bugünkülere
benzediği
C) Geçmişin geleceğe ışık tuttuğu
D) Yaşanan olayların hemen unutulduğu

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “de”
sözcüğü, neden-sonuç ilişkisi kurmuştur?
A) Gelirim dedi de gelmedi.
B) Senin görevin de aynı.
C) İyice düşünseydin de öyle söyleseydin.
D) Çok geç yattı da uyanamadı.

23. İçinde yaşadığımız medeniyet toplumsal
kurumları ve yaşama şartları bakımından bir
kapalı kart oyununa benzemektedir. Dış
görünüşümüzle iç yüzümüz birbirinden farklı.
Ne olduğumuz gibi görünebiliyoruz, ne
göründüğümüz gibi olmak şansına sahibiz.
Toplumsal piramidin tabanına yakın yerlerde
isek esen rüzgârlarla savrulmak zorunda
kalıyoruz. Piramidin tepesine yakın ise yerimiz,
o zaman bazı rüzgârları estirmezsek yerimizi
koruyamayacağımızı biliyoruz. Her iki durumda
da kartların yalnızca rakamsız ve resimsiz
yüzünü görebiliyoruz. Ne karşımızdaki elimizi
biliyor, ne biz onun elinden haberdarız. Ama
yaşıyoruz yine de; çünkü kartlar dağıtıldı.

Parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?
A) İnsanların iki yüzlü davrandıkları
B) Üst tabakada yaşayan insanların hayatı
yönlendirdikleri
C) İnsanların geleceğe umutla baktıkları
D) İnsanların birbirlerini tanımadan yaşadıkları

24. “Klâsik” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin
hangisinde olumsuz anlamda kullanılmıştır?
A) O, edebiyatımızın klâsikleri arasında yer
almıştır.
B) Şiirde çok klâsik benzetmelere yer verilmiş.
C) Klâsik edebiyat günümüzde gereken ilgiyi
görmemektedir.
D) Dünya klâsikleri yüzyıllar ötesine yazılmış
mektuplardır.

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu “nesne”
üstündedir?
A) Eve gidince, işledikleri konuyu tekrar etti.
B) Yeni aldığı elbiseyi arkadaşına gösterdi.
C) Gazetesini kahvaltı ederken okurdu.
D) Eve kadar yürümeyi annesi istemedi.ıdaki cümlelerin hangisinde eylemin